Jaarlijks lektesten van alle maatwerk oordoppen volgens de PBM-arbowet

Eartech-lektesten-otoplastieken-lektesten-controleren

Waarom Otoplastieken controleren op lekdichtheid?

Wanneer er binnen uw bedrijf schadelijke geluiden worden geproduceerd ben u verplicht uw personeel de juiste gehoorbescherming te verschaffen.  De Arbowet verplicht  bedrijven een jaarlijkse afdichtingscontrole (lektest) te laten uitvoeren op de maatwerk oordoppen.

Gehoorbescherming voor bedrijven vallen onder de hoogste en strengere PBM-categorie 3 ((EU) 2016/425). Dit betekent dat jaarlijks lektesten van alle maatwerk oordoppen verplicht is.

Het lektesten zorgt er namelijk voor dat de pasvorm van de oordoppen gegarandeerd blijven. Er wordt met een lektest getest of de gehoorbescherming de gehoorgang geheel afsluit. Als dat inderdaad zo is, lekken ze niet en wordt er dus geen geluid doorgelaten. 
En bent u er verzekerd van dat uw werknemer juist beschermd is tegen de schadelijke geluiden tijdens zijn werkzaamheden. Uw gehoorgang veranderd jaarlijks gemiddeld 0,22 m. De gehoorgang bestaat deels uit elastisch kraakbeen, waardoor het mogelijk is dat deze van vorm veranderd. Oordoppen op maat zijn niet handmatig door de drager te controleren. Al onze oordoppen zijn daarom digitaal te testen op afdichting.

In eerste instantie stelt de Arbowet dat u als werkgever het werk zodanig moet organiseren dat er geen nadelige invloed is op de veiligheid en gezondheid van de werknemer. Dus zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Dit is vaak niet mogelijk, werk is nu eenmaal vaak niet 100% veilig. Denk maar aan werken op de bouw en aan de risico’s die hierbij komen kijken. U als werkgever moet deze risico’s en gevaren zoveel mogelijk bij de bron voorkomen of beperken. Ook dit is vaak niet compleet te realiseren. Daarom is het dragen van de juiste gehoorbescherming verplicht.

 

Wat zijn de plichten van u als werkgever rondom PBM’s?

U bent als  werkgever verantwoordelijk voor het verstrekken van de juiste passende gehoorbescherming. Dit is in veel gevallen Otoplastieken (maatwerk oordoppen).

 

Veilig werken is niet alleen de verantwoordelijkheid van u als werkgever. Van de werknemer zelf wordt ook verwacht dat hij zijn verplichtingen na komt door de oordoppen tijdens het werk te dragen. De werknemers is verplicht de Otoplastieken op de juiste manier te gebruiken en te onderhouden. Elke werknemer ontvangt bij levering een gebruiksaanwijzing in het etui van de oordoppen. Voor de juiste onderhoud van de oordoppen kunt u bij Eartech een onderhoudscontract afnemen. Voor meer informatie of een afspraak maken kunt u contact met ons opnemen . Info@eartech.nl. tel: 030.6963433.

 

 


 

otoplastieken-Eartech-lektesten-controleren-lektest

 

© 2010 - 2024 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel