Informatie over het gehoor

Ons gehoororgaan is een complex systeem dat bestaat uit drie hoofdonderdelen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor.

Uitwendige oor: Dit deel van ons gehoororgaan omvat de opvallende gehoorschelpen die fungeren als trechters om geluid op te vangen. Geluidstrillingen worden via de uitwendige gehoorgang naar het trommelvlies geleid, dat fungeert als een scheidingswand tussen het uitwendige oor en het middenoor.

Middenoor: Het middenoor bestaat uit de trommelholte en de gehoorbuis. Binnen de trommelholte bevinden zich drie kleine gehoorbeentjes: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Deze beentjes werken als hefbomen die de kleine trillingsbewegingen van het trommelvlies vergroten. Deze trillingen worden van de hamer naar het aambeeld overgebracht en vervolgens naar de stijgbeugel, die verbonden is met een membraan. Dit zorgt ervoor dat de beweging als een golf wordt voortgezet in de vloeistof van het binnenoor.

Binnenoor: Het binnenoor omvat het slakkenhuis, een complexe, holle buis gevuld met vloeistof, waarin het orgaan van Corti zich bevindt. Het orgaan van Corti speelt een cruciale rol in ons gehoor. In elk slakkenhuis bevinden zich ongeveer 20.000 haarcellen, die geluidstrillingen omzetten in elektrische signalen. Deze haarcellen kunnen tot wel 20.000 signalen per seconde doorgeven aan de zenuwen. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het onderscheiden van verschillende tonen: haarcellen aan de voorkant van het slakkenhuis detecteren hoge tonen, terwijl haarcellen aan de achterkant lage tonen waarnemen. Via de gehoorzenuw bereiken deze elektrische signalen uiteindelijk de hersenen, waar ze worden verwerkt en we ons bewust worden van het geluid.

Daarnaast is er een fenomeen genaamd botgeleiding, waarbij geluidsgolven rechtstreeks via de schedel, vooral via het slaapbeen, het binnenoor bereiken. Hierdoor kunnen we nog steeds geluid waarnemen als het trommelvlies beschadigd is of de gehoorgang verstopt is. Dit wordt botgeleiding genoemd. Het is een interessante eigenschap van ons gehoororgaan.


informatie-gehoor-Eartech

 

© 2010 - 2024 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel