Informatie over het gehoor.

Info. over het gehoor.

Info, informatie, over, het, gehoor, gehoorbescherming, klachten
Je oor bestaat uit een gehoorschelp, die flap, waar alle geluiden verzameld worden en een gehoorgang die alle verzamelde geluiden naar je trommelvlies transporteert. Deze geeft het geluid vervolgens via een bijna mechanische constructie van hamer, aambeeld en stijgbeugel door aan het slakkenhuis. In dit slakkenhuis ligt wat in de  medische wereld de Corti wordt genoemd. En dit is het gevoelige onderdeel van het oor. De Corti bestaat uit zo’n 30.000 zintuigcellen met trilhaartjes. Deze cellen zijn met zenuwvezels verbonden aan de gehoorzenuw die de impulsen naar de hersenen transporteert. Door een teveel aan geluid raken de zintuigcellen met hun trilhaartjes beschadigd waardoor het gehoor minder wordt. Hoewel ons lichaam grotendeels bestaat uit cellen die in onbeperkte hoeveelheid kunnen worden aangemaakt, is dat met deze cellen niet het geval. Eenmaal kapot is altijd kapot en dan blijken 30.000 stuks niets teveel te zijn. Voorkomen is daarom noodzakelijk aangezien genezen niet kan. Oordoppen dragen is daarom het advies.
Bron: ANWB
Oordoppen voor alle doeleinden vind u in het volgende overzicht.
Het gehoor is een zintuig dat erg gevoelig is voor langdurige overbelasting. Deze overbelasting begint al bij een geluidsniveau van 80 dB(A) gedurende langere tijd. Deze waarde wordt, uitgaande van 8 uren per dag en 5 dagen in de week, gedurende meerdere werkzame jaren, als veilige grens beschouwd in de Arbeidsomstandighedenwet. Dit geluidsniveau is echter de grenswaarde voor acht uren achtereenvolgende blootstelling. Door een geluidsmeting te laten uitvoeren weet u of er teveel dB's aanwezig zijn.
Bij hogere geluidsniveaus moet de periode van blootstelling korter zijn om permanente beschadiging van het oor te voorkomen. Bij 3 dB toename van het geluid (dit is een factor 2), mag de periode slechts de helft zijn, dus bij 83 dB(A) is maximaal 4 uren toegestaan.
Bron: Wikipedia
 
Ons gehoororgaan bestaat uit drie delen: het binnenoor, het middenoor en het uitwendige oor.
Uitwendige oor
 
Daarvan zijn de gehoorschelpen (de "oren") het meest opvallend. Ze functioneren als een soort trechters die geluid opvangen. De trillingen waaruit geluid bestaat worden vervolgens via de uitwendige gehoorgang geleid naar het trommelvlies, dat de scheiding vormt tussen het uitwendige oor en het middenoor.
 
Middenoor
 
Het middenoor bestaat uit de trommelholte en de oortrompet. In de trommelholte bevinden zich de drie gehoorbeentjes: het bekende trio hamer, aambeeld en stijgbeugel. Zij werken als een soort hefboom die de kleine trillingsbewegingen van het trommelvlies versterken. Deze trillingen worden overgebracht naar de hamer, die tegen het aambeeld slaat. Het aambeeld brengt op zijn beurt de beweging over op de stijgbeugel die vastzit op een membraan, waarna de beweging zich als een golf voortzet in de vloeistof van het binnenoor.
 
Informatie over gehoor
Dwarsdoorsnede oor. Bron: ‘Musik und Hörschäden’, Suva, Luzern, 2000.
 
Binnenoor
 
Het binnenoor omvat het slakkenhuis, een labyrinthische holle buis die met vloeistof is gevuld en waarin zich het orgaan van Corti bevindt. Dit orgaan is cruciaal voor ons gehoor: in elk slakkenhuis zitten zo’n 20.000 haarcellen, die ervoor zorgen dat de trillingen van de vloeistof worden omgezet in elektrische signaaltjes. Die haarcellen kunnen tot  20.000 (!) signalen per seconde doorgeven aan de zenuwen. Zij zorgen ook voor het onderscheid tussen toonhoogten: haarcellen vooraan in het slakkenhuis geven hoge tonen door aan de zenuwen, achteraan worden lage tonen doorgegeven. Via de gehoorzenuw belanden de elektrische signaaltjes in de hersenen, waar ze worden verwerkt en waardoor we ons bewust worden van het geluid.
 
Botgeleiding
 
Geluidsgolven bereiken het binnenoor ook direct via de schedel, vooral via het slaapbeen. Hierdoor kunnen we toch nog iets horen als het trommelvlies beschadigd raakt of als de gehoorgang verstopt is. Er is dan sprake van zogeheten botgeleiding.
Bron: Sociaal fonds orkesten


info@eartech.nl  tel:030-6963433
 

 

© 2010 - 2023 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel