Info. over problemen met concentratie

info, informatie, problemen, concentratie, school, studeren, klas, school, kind, oordop

Concentratieproblemen

 

Concentratieproblemen zijn een veelvoorkomend verschijnsel. Ongeveer 5% van de kinderen, 1-2% van de adolescenten en 1% van de volwassenen wordt geconfronteerd met deze uitdagingen. Het is echter waarschijnlijk dat deze cijfers lager zijn dan de werkelijke prevalentie, omdat concentratieproblemen niet altijd volledig worden herkend.

Gelukkig wordt tegenwoordig op basisscholen al aandacht besteed aan het herkennen van concentratieproblemen bij kinderen, maar dat was vroeger niet altijd het geval. Hierdoor zijn er nog steeds veel volwassenen die lijden aan concentratieproblemen zonder zich hiervan bewust te zijn.

Eartech heeft speciale oordopjes ontwikkeld die alle geluiden dempen, waardoor je minder snel wordt afgeleid door omgevingsgeluid. Meer informatie hierover is beschikbaar op hun website.

Maar wat zijn concentratieproblemen eigenlijk? Concentratie impliceert het richten van je aandacht op één specifiek punt. Aandacht omvat oplettendheid, alertheid en interesse. Bij concentratieproblemen is er moeite met het vasthouden van de aandacht; de aandacht springt voortdurend van het ene naar het andere. Dit komt vooral veel voor bij kinderen. Concentratieproblemen zijn vaak een opvallend symptoom van aandoeningen zoals ADHD en ADD. Iedereen kan echter af en toe last hebben van concentratieproblemen. Pas wanneer dit een voortdurende hindernis vormt in werk en privéleven, spreken we van ernstige concentratieproblemen.

De oorzaken van concentratieproblemen kunnen zeer divers zijn. De meest voorkomende oorzaken zijn onder andere overspannenheid, oververmoeidheid, ADHD, laag zelfbeeld, faalangst, drugs- of alcoholverslaving, traumatische opvoeding, overmatig medicijngebruik, hersenletsel (genetisch of verworven), en het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME). Het is belangrijk om concentratieproblemen niet te verwarren met dyslexie, aangezien dit twee verschillende aandoeningen zijn.

Om concentratieproblemen aan te pakken, moeten we eerst de onderliggende oorzaak vaststellen:

  • Bij oververmoeidheid is rust essentieel.
  • Bij overspannenheid is ontspanning nodig.
  • Drugsverslaving vereist afkicken.
  • Visuele stoornissen moeten worden gecorrigeerd met een bril of mogelijk een oogoperatie.
  • Concentratieproblemen geassocieerd met ME kunnen verdwijnen bij genezing van ME of bij het stoppen van medicatie.
  • Ontspanningstechnieken zoals hypnose, yoga en de Helende Reis kunnen effectief zijn bij het overwinnen van concentratieproblemen.

Journey Therapie is een alternatieve benadering om concentratieproblemen vanaf de wortel aan te pakken. Het kan diepere oorzaken van concentratieproblemen oplossen en je helpen je concentratie te verbeteren. Voor meer informatie kun je de specifieke afleveringen over Journey Therapie raadplegen.

Aandachtspunten voor verbetering van concentratie in relatie tot voeding

Het is essentieel om voeding in overweging te nemen bij het aanpakken van concentratieproblemen. Dagelijkse consumptie van verse groenten en vers fruit is van groot belang. Als je niet voldoende mineralen en voedingsstoffen via je voeding binnenkrijgt, kan het nuttig zijn om een multivitaminepreparaat te overwegen als aanvulling op je dagelijkse eetgewoonten, zoals Omega 3 en/of magnesium.

Daarnaast is het verstandig om de inname van suiker te verminderen, aangezien suiker ook kan bijdragen aan concentratieproblemen. Chocolade bevat naast cacao vaak veel suiker, dus het is raadzaam dit te matigen of te vermijden. Let ook op de aanwezigheid van toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen in voedingsmiddelen. Koolzuurhoudende dranken dien je ook te beperken in je dagelijkse consumptie.

Als je deze aanbevelingen in acht neemt, zul je waarschijnlijk merken dat je concentratie aanzienlijk verbetert.

 

problemen-concentratie-Eartech


info@eartech.nl tel: 030-6963433

 

 

 

© 2010 - 2024 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel