Jeugd loopt risico op gehoorschade door harde muziek

Ruim 40 procent van de Nederlandse jongvolwassenen dreigt problemen te krijgen met het gehoor doordat ze luisteren naar te harde muziek. Eén op de tien loopt waarschijnlijk zelfs het risico op zeer ernstige en blijvende schade. Dat blijkt uit onderzoek waarop Ineke Vogel, wetenschappelijk onderzoeker van het Erasmus MC, woensdag promoveert.

Boosdoener
De grootste boosdoener is de draagbare muziekspeler (bv iPod, MP3 en MP4-spelers). Een kwart van de jongeren geeft aan naar te harde muziek te luisteren via een draagbare speler. Ook hoog scoren discotheken en popconcerten (samen goed voor 23 procent). Aan het onderzoek hebben ruim 1500 12 tot 19-jarigen meegewerkt op vijftien middelbare scholen verspreid over heel Nederland.

Gehoorproblemen die kunnen optreden zijn onder andere gehoorverlies en oorsuizingen. De onderzoekster schat dat bijna één op de tien jongeren grote problemen krijgt als ze doorgaan met luisteren naar harde muziek. Het gaat dan om problemen als vermoeidheid, depressie, sociaal isolement of arbeidsongeschiktheid.

Hogere volumes
De huidige jongeren lopen meer risico op gehoorschade dan vroegere generaties jongeren liepen. Ze luisteren vaker en langer naar muziek via een oortelefoon en zetten de volumeknop hoger. Dit komt mede doordat de apparatuur aanzienlijk verbeterd is. De hedendaagse spelers halen hogere volumes zonder dat het geluid wordt vervormd. Ook zijn ze klein en licht, hebben ze een grote opslagcapaciteit, een lange accuduur en zijn ze makkelijker te verkrijgen. Zo zijn tegenwoordig vrijwel alle mobiele telefoons standaard voorzien van een muziekspeler. Jongeren hebben dus bijna altijd een speler bij de hand.

Niet direct merkbaar
Het onderzoek naar het aantal jongeren dat gehoorschade dreigt op te lopen is onderdeel van een langer lopende en uitgebreide studie van het Erasmus MC naar het gedrag dat jongeren vertonen als ze naar muziek luisteren. Eerder bleek dat jongeren wèl weten dat te harde muziek schadelijk is. Ze denken echter ook zelf geen risico te lopen. Daardoor vinden ze het ook niet nodig het volume lager te zetten. Vogel: `Dit komt mede doordat de schade zich langzaam opbouwt en niet direct merkbaar is. Lawaai of muziekgehoorschade merk je meestal pas na een aantal jaren en kan dan niet meer worden hersteld. Het is echter wel volledig te voorkomen.`

Eartech leverd op maat gemaakte en universele gehoorbescherming speciaal ontwikkeld voor in de muziek.

Bron: www.erasmusmc.nl

© 2010 - 2024 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel