Info. over gehoorschade

Gehoorschade

Gehoorschade ontstaat wanneer het gehoor wordt beschadigd, meestal door langdurige blootstelling aan lawaai of bepaalde ziekten. Dit kan leiden tot verminderd gehoor en het bekende symptoom van oorsuizen (Tinnitus) na blootstelling aan luide muziek. In de vroege stadia van gehoorschade stijgt de gehoordrempel, wat betekent dat mensen geluiden op een hoger volume moeten waarnemen voordat ze deze horen. Gehoorschade kan worden vastgesteld door middel van een audiogram, verkregen via audiologisch onderzoek.

Oorspronkelijk waren het vooral beroepen met veel lawaai (bijvoorbeeld arbeiders) die vatbaar waren voor gehoorschade. Tegenwoordig is het luisteren naar luide muziek in discotheken, op festivals, evenementen en via MP3-spelers thuis de voornaamste oorzaak van gehoorschade, vooral onder jongeren. In Nederland heeft meer dan 15% van de jongeren tussen 16 en 30 jaar (ruim een half miljoen mensen) last van blijvende gehoorschade, en elk jaar komen er ongeveer 20.000 jongeren bij.

Een andere risicogroep zijn motorrijders, niet vanwege het motorgeluid zelf, maar vanwege de constante luchtstroom langs hun helmen die bij snelheden boven 100 km/u het geluidsniveau aanzienlijk verhoogt. Veel motorrijders en frequente bezoekers van luide evenementen gebruiken op maat gemaakte gehoorbescherming, zoals oordopjes of otoplastieken. Universele gehoorbeschermers en otoplastieken met speciale muziekfilters zijn ook beschikbaar voor het uitgaanspubliek. Als iemand geen gehoorbescherming heeft, is het belangrijk de blootstelling aan luid geluid zo kort mogelijk te houden en regelmatig pauzes te nemen om het gehoor te ontlasten. Daarnaast kan het vermijden van de directe nabijheid van geluidsbronnen, zoals luidsprekers en machines, het risico op gehoorschade aanzienlijk verminderen.

Gehoorschade treedt op wanneer iemand langdurig wordt blootgesteld aan geluidsniveaus boven 80 dB(A), met lawaaidoofheid als mogelijk resultaat. Bij geluidsniveaus van 100 dB(A) of hoger kan acute gehoorschade optreden, wat vaak voorkomt in discotheken. Gehoorbeschermers kunnen deze schade voorkomen. Gehoorschade door lawaai is onomkeerbaar en kan leiden tot tinnitus (oorsuizen), wat psychische klachten kan veroorzaken.

De veiligheid van ultrasone scans, zoals bij zwangerschappen, wordt nog onderzocht, maar het lijkt niet waarschijnlijk dat dit gehoorschade veroorzaakt.

In Nederland zijn werknemers sinds de invoering van de Arbowet beschermd tegen te hoge geluidsniveaus, met een bovengrens van 80 dB(A), wat eerder 85 dB(A) was. Recentelijk is ook de bescherming van musici tegen gehoorschade besproken, wat zowel voor popmuzikanten als klassieke orkesten uitdagingen met zich meebrengt. In symfonieorkesten worden bijvoorbeeld steeds vaker doorzichtige geluidsschermen geplaatst tussen de strijkers en blazers.

Zware hoortoestellen voor doven kunnen ook gehoorproblemen veroorzaken door langdurig gebruik. Dit kan leiden tot duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en tinnitus.

 

Kenmerken van Gehoorschade

Gehoorschade vertoont verschillende kenmerken:

  1. Oorsuizen (Tinnitus): Een van de eerste symptomen van gehoorschade is het ervaren van oorsuizen, variërend van een lichte vorm die alleen in stille omgevingen hoorbaar is en kan verdwijnen, tot constant aanwezig oorsuizen.

  2. Variërende Gevoeligheid per Frequentiegebied: Een ander kenmerk van gehoorschade is dat geluid in het aangetaste frequentiegebied vaak als te hard wordt ervaren, terwijl andere frequentiegebieden minder worden beïnvloed. Mensen kunnen moeite hebben met het waarnemen van geluid in verschillende frequentiegebieden.

  3. Moeite met Locatiebepaling van Geluid: Gehoorschade kan ook leiden tot problemen met het bepalen van de richting waaruit geluid komt, omdat de frequentieanalyse verstoord is en bepaalde haarcellen geen prikkels meer kunnen doorgeven.

  4. Verhoogd Volume van Radio en Televisie: Als gevolg van gehoorschade hebben de haarcellen in het oor steeds meer prikkels nodig om signalen door te geven. Dit kan leiden tot het steeds harder zetten van radio's en televisies.

Deze kenmerken kunnen zich manifesteren bij mensen met gehoorschade en wijzen op de noodzaak van preventieve maatregelen om verdere schade te voorkomen.

 

Dit alles voorkomen? Eartech gehoorbescherming!

gehoorschade-Eartech

Info@eartech.nl  tel: 030-6963433

 

Info, informatie, over, gehoor, gehoorschade, gehoorbescherming


 

 

 

 

© 2010 - 2024 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel