Info. en regels voor schietvereniging

Info, informatie, regels, schietvereniging, gehoorbescherming, kappen, bescherming,

Schietsport, tegen de algemene opvatting in, is een sport die draait om kalmte en concentratie. Het nastreven van uitmuntende resultaten vereist geen machogedrag of grootheidswaanzin. Op schietbanen gelden strikte veiligheidsvoorschriften, omdat een vuurwapen op zichzelf niet gevaarlijk is, maar wel in de handen van een persoon kan zijn.

Om schietsport te beoefenen, moet je lid zijn van een schietsportvereniging. Bij de meeste verenigingen gebruiken ze zowel luchtdrukwapens als vuurwapens, waarbij vuurwapens pas vanaf 16 jaar toegestaan zijn.

Schietsport wordt voornamelijk in groepsverband beoefend, wat betekent dat je te maken krijgt met andere leden, zoals het verenigingsbestuur en baancommandanten. Dit biedt een gezellige en sociale sfeer. Schietsport is een veelzijdige sport met diverse disciplines.

Speciale aandacht gaat uit naar de jeugd, die vanaf 12 jaar kan deelnemen aan de schietsport met luchtgeweren en luchtpistolen onder toezicht van instructeurs. Veiligheid staat ook bij de jeugd hoog in het vaandel.

Op de meeste vereniging zijn verschillende disciplines beschikbaar zoals:

  1. Lucht Pistool
  2. Lucht Geweer
  3. Klein Kaliber Pistool
  4. Klein Kaliber Revolver
  5. Klein Kaliber Geweer
  6. Groot Kaliber Pistool
  7. Groot Kaliber Revolver
  8. Groot Kaliber Geweer
  9. Historische Wapens
  10. Action shooting (parcoursschieten op stalen doelen in zo kort mogelijke tijd)

Toegestane pistoolkalibers zijn te raadplegen bij de KNSA, en bij SV de Treffers omvatten ze onder andere .22 lr, 9mm Para en .45 ACP, evenals zwartkruitkalibers en luchtkalibers.

Klein kaliber verwijst naar wapens met een kaliber van .22, beschikbaar als pistool, geweer en revolver. Groot kaliber omvat alle kalibers groter dan .22, zoals 9mm, .45, .357 Magnum, en 44 Magnum.

Historische wapens betreffen over het algemeen oude wapens of replica's daarvan, die op dezelfde manier functioneren als de originele versies.

Action shooting is een dynamische vorm van schietsport waarbij naast precisie ook snelheid van belang is. Het schieten gebeurt op verschillende doelen, zoals poppers en platen, en om deel te nemen, moet je een gratis cursus volgen.

Leden zonder eigen wapen kunnen gebruikmaken van verenigingswapens, maar alleen nadat ze lid zijn geworden en een basiscursus hebben afgerond. De vereniging heeft voldoende klein kaliber wapens beschikbaar, zonder extra kosten.

Voor geïnteresseerden in schietsport is het mogelijk om een bezoek te brengen aan onze vereniging op afspraak, waar je uitleg krijgt en een introductieles kunt volgen. Na een afspraak kun je op dinsdag, woensdag of vrijdagavond langskomen om onder toezicht te schieten en de sfeer te proeven.

Om aspirant-lid te worden van SV de Treffers, moet je interesse hebben in schietsport, een verklaring omtrent gedrag of een geldig verlof kunnen overleggen, een verzoek tot lidmaatschap indienen en beschikken over een sportschutterslicentie KNSA.

SV Treffers is aangesloten bij de KNSA (Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie), die in Nederland de schietsport ondersteunt en de belangen van recreatieve en wedstrijdschutters behartigt.

Bij schietsport is het strikt noodzakelijk om onder toezicht van een baancommandant te schieten, die de veiligheidsregels handhaaft en bevoegd is om de schietbaan te sluiten indien nodig.

Veiligheid staat centraal bij schietsport, en daarom zijn er gedragsregels en voorschriften opgesteld, waaraan elke schutter zich moet houden. Dit omvat onder andere het behandelen van elk wapen als geladen, alleen laden op de schietstand, en het dragen van gehoor- en oogbescherming.

Instructie en schietvaardigheid met vuurwapens worden nauwlettend in de gaten gehouden om de veiligheid te waarborgen. Na instructie met klein kaliber wapens kun je overgaan naar zwaardere kalibers.

Om in aanmerking te komen voor een wapenverlof moet je minstens 18 jaar oud zijn, minstens 1 jaar lid zijn van een erkende schietvereniging, 18 schietbeurten hebben gehad in de 12 maanden voorafgaand aan de aanvraag, een verklaring van het bestuur hebben dat je veilig met het aangevraagde wapen kunt omgaan, een geldige KNSA-licentie hebben en het wapen kunnen aanwenden voor een KNSA-discipline op je vereniging of elders in verband met je vereniging.

Gedurende het eerste jaar van je verlof mag je geen wapens toevoegen, maar na dat jaar kun je maximaal 5 wapens op je verlof hebben staan. Er gelden ook beperkingen voor munitieopslag en -vervoer. Tijdens de instructieperiode en je eerste lidmaatschapsjaar mag je geen eigen vuurwapens of munitie hebben.

Veiligheid is van het grootste belang bij schietsport, en daarom zijn er strenge voorschriften om ervoor te zorgen dat de sport veilig kan worden beoefend.

 

regels-schietvereniging-Eartech

info@eartech.nl tel: 030-6963433
 

 

 

 

 

© 2010 - 2024 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel