Info. en regels voor schietvereniging.
Info, informatie, regels, schietvereniging, gehoorbescherming, kappen, bescherming,
Wat is schietsport Schietsport is, misschien in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, een sport van rust en concentratievermogen. Je probeert een zo goed mogelijk resultaat te halen en dat lukt je absoluut niet met machogedrag en grootheidswaanzin. Op de schietbanen gelden zeer strenge veiligheidseisen, een vuurwapen alleen is niet gevaarlijk, echter een vuurwapen in de handen van een persoon wel! Om schietsport te kunnen uitoefenen moet je lid zijn van een schietsportvereniging. Bij onze vereniging schieten we met luchtdrukwapens en vuurwapens. Wij hebben voor iedere discipline een aantal van deze wapens die vrij gebruikt kunnen worden door onze leden. Voor vuurwapens geldt echter een minimum leeftijd van 16 jaar. Jeugd Ook de jeugd heeft een plek binnen schietvereniging SV de Treffers. De jeugd heeft de toekomst en daarom mogen we deze groep als vereniging niet vergeten. Daarom heeft schietvereniging SV de Treffers een jeugdafdeling, waar kinderen vanaf 12 jaar ook de schietsport kunnen beoefenen. Zij schieten met luchtgeweer en/of luchtpistool onder begeleiding van instructeurs. Ook bij de jeugd staat veiligheid dus hoog in het vaandel. Er wordt geschoten op 10 meter, 12 meter en 25 meter kaart. Disciplines: Op onze vereniging worden op de 9 schietbanen die er tot beschikking zijn verschillende disciplines geschoten:
De toegestane pistool disciplines zijn te raadplgen bij de KNSA. De bij S.V. de Treffers toegestane kalibers zijn:
Wat is Klein Kaliber Onder klein kaliber wapens verstaan we wapens met het kaliber .22. Deze wapens zijn bij de vereniging aanwezig in zowel pistool geweer als revolver. Wat is Groot Kaliber Onder groot kaliber verstaan we alle kalibers munitie groter dan .22 zoals 9mm, .45 357 magnum 44 magnum enz. Deze wapens zijn bij de vereniging aanwezig in zowel pistool geweer als revolver Wat is Historische Wapens Bij de historische wapens ook wel zwartkruit genoemd gaat het over het algemeen om oude wapens. Er zijn ook replica's van gemaakt die op de zelfde manier werken als de echte oude wapens. Wat is Action shooting Action shooting is een dynamische vorm van schietsport waarbij, behalve precisie, ook snelheid van belang is. Er wordt geschoten op verschillende doelen zoals poppers en plates. Op wedstrijden worden er ‘stages’ (parcours) uitgezet, met meerdere doelen die doorgaans op verschillende afstanden staan. Vaak moet je een stukje rennen om het volgende doel te kunnen zien of onderweg een magazijnwissel doen. Om hier aan deel te nemen dien je eerst een gratis cursus te volgen. Verenigingswapens
Bovenstaande hierna afgeven bij de secretaris. Alle aspirant leden passeren een ballotage commissie waarbij het definitieve lidmaatschap eventueel kan worden ontzegd. Wij hanteren een ballotage periode van 6 maanden SvTreffers is aangesloten bij de KNSA "Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie". De KNSA is de instantie die in Nederland het klimaat schept en onderhoudt, waarin de schietsport kan gedijen. Daarbij staan voor de KNSA de belangen van zowel de recreatieve als wedstrijdschutter voorop. De KNSA ontstond aan het einde van de jaren zestig toen de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Scherpschutters, de schietvereniging De Vrijheid en de Nederlandse Luchtbuksfederatie samen gingen. De KNSA telt inmiddels circa 750 aangesloten verenigingen met bijna 40.000 sportschutters. U krijgt maandelijks het blad "Schietsport" als lid van de KNSA. Ook zijn er diverse opleidingsmogelijkheden bij de KNSA. Er mag uitsluitend worden geschoten onder toezicht van een baancommandant. De taak van deze baancommandant is er op toe te zien dat het schieten volgens de regels en veiligheidsnormen verloopt. Bijna ieder lid van onze vereniging fungeert een aantal malen per jaar als baancommandant. Aanwijzingen van de baancommandant dient u altijd op te volgen. De baancommandant houdt toezicht op de schietbaan in verband met de veiligheid. De baancommandant is bevoegd om mensen de toegang tot de schietbaan te weigeren en of van de baan te sturen. Hij kan zelfs de schietbaan voor iedereen afsluiten, waarna de evt. discussie in de kantine wordt gevoerd. Op de schietbaan is er maar een persoon de baas en dat is de baancommandant! Bij de schietsport staat veiligheid voorop. In het belang van u en medeschutters zijn er gedragsregels en voorschriften opgesteld. Elke schutter dient zich hieraan te houden.
Baanregels Op de baan gelden regels! Voor iedereen! Deze regels zijn er niet voor niets, want we gaan immers met vuurwapens om. Onzorgvuldig gedrag op de schietbaan zullen wij niet toestaan. Wij begrijpen dat je niet alles in het begin kunt onthouden. De schietvaardigheid speelt nauwelijks een rol bij instructie maar echter de wijze waarop je met een wapen omgaat (veiligheid) geeft echter de doorslaggevende rol. Schietinstructies Veiligheid staat voorop, zeker bij schieten met vuurwapens. Daarom krijg je eerst een aantal weken instructie. Je leert de techniek van het schieten, maar vooral ook hoe je veilig schiet, zonder jezelf en je medeschutters in gevaar te brengen. Je krijgt in het begin instructie met klein kaliber pistool, revolver en geweer. Na een aantal lessen, dat is per persoon verschillend gaan wij over op zwaar kaliber. Als je het punt hebt bereikt om zelfstandig te kunnen schieten kun je na behalen van soort examen toestemming krijgen om zelfstandig (vrij) te schieten. Hoeveel lessen je nodig hebt verschilt per persoon, afhankelijk van ervaring en aanleg. Gemiddeld duurt dit 2 maanden (6 tot 8 lessen). Wapenverlof
Met het volledig ingevulde en getekende WM3 formulier kunt u naar de afdeling Bijzondere Wetten op het politiebureau van uw Gemeente of Regio. Alvorens een verlof tot voorhanden hebben toe te kennen, zullen zij een screening uitvoeren en bij u thuis komen kijken naar de wijze waarop u het wapen en de munitie gaat opbergen. Indien dit alles akkoord is, wordt de aanvraag omgezet in een verlof. De kosten hiervoor bedragen 10 Euro en datzelfde geldt bij een verlenging van dat verlof. Het bedrag is een vast bedrag, ongeacht het aantal wapens dat op het verlof vermeld staat. Munitie Indien je een verlofhouder bent mag er op 1 woonadres niet meer dan 10.000 patronen worden bewaard, ongeacht het aantal verlofhouders, wapens of kalibers. Je mag niet meer dan 2000 patronen tegelijk vervoeren.
Bron: schietvereniging SV Treffers info@eartech.nl tel: 030-6963433 |