Vocht achter het trommelvlies

Oordop, zwemdop, gehoortest, schoonmaak reinigings vloeistof, gehoor bescherming, in ear, oor, zwemmen, pijn, school, bad, juf, meester, kno, arts, zwemdopjes, advies, vakantie, vliegen, duiken

De buis van Eustachius zorgt ervoor dat bij het slikken, gapen, kauwen en spreken het met lucht gevulde middenoor voorzien wordt van verse lucht en tegelijkertijd slijm wordt afgevoerd. Hierdoor is de luchtdruk in het middenoor over het algemeen gelijk aan die in het uitwendige oor. 
Als de buis van Eustachius verstopt zit, kan de lucht niet weg en zal via het slijmvlies waarmee het binnenoor bekleed is, de lucht in het bloed worden opgenomen. Hierdoor wordt vervolgens het trommelvlies als gevolg van onderdruk door de buitenlucht naar binnen geduwd. Geluid klinkt hierdoor zachter en horen gaat niet meer zo makkelijk. Soms veroorzaakt dit ook pijn in het oor. Dit kan zich voordoen bij allergie, verkoudheid of een ontstoken keel, maar ook bij het vliegen of duiken.

Bij langer durende onderdruk gaan de cellen in de trommelholte vocht afscheiden. Doordat vocht achter het trommelvlies zich ophoopt, vermindert de beweeglijkheid van het trommelvlies nog verder. Wanneer dit vocht langere tijd zich in de holte bevindt, kan dit gaan indikken tot een lijmachtige substantie. Er wordt dan gesproken van een lijmoor (glue ear). Soms breekt het trommelvlies open en loopt het ontstekingsvocht naar buiten. De pijn verdwijnt daarna meestal snel en het trommelvlies gaat dan vanzelf weer dicht.

Ook kan het zijn dat bij verkoudheid bacteriën via de buis van eustachius in het middenoor komen en daar een ontsteking veroorzaken. Als dit vaak gebeurt kunnen de gehoorbeentjes aangetast worden. Als hierdoor de beentjes minder beweeglijk worden of geen contact met elkaar maken, ontstaat er een geleidingsverlies.

Wanneer het slijmvlies in het middenoor gezwollen is. Gaat de buis van Eustachius vaak niet meer open en klinken geluiden erg dof om ons heen.

Wanneer er sprake is van een ophoping van vocht in het middenoor wordt er in medische termen gesproken van Otitis media met effusie, ook wel afgekort tot OME. Dit komt vaak voor bij jonge kinderen. Bij jonge kinderen functioneert de buis van Eustachius vaak nog niet goed en daarbij zijn zij vaker verkouden dan volwassenen. Tegenwoordig worden vaak bij kinderen buisjes geplaatst. Wanneer er buisjes zijn geplaats is het verstandig om oordopjes (zwemdopjes) te gebruiken tijdens het douchen en vooral met zwemmen. Eartech gehoorbescherming is de specialist voor het aanmeten van kleine kinderen.


Bij kinderen met oorpijn is bijna altijd het middenoorontstoken. Soms komt er smerig vocht of vocht met bloed uit één van beide oren.vocht achter trommelvlies

info@eartech.nl

© 2010 - 2024 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel