Info. over oorsuizen

Voorkomen is beter dan genezen, zeker wanneer genezing niet mogelijk is. Eartech Gehoorbescherming is uw specialist voor op maat gemaakte gehoorbescherming.

Oorsuizen - Tinnitus

Deze informatieve pagina over tinnitus (oorsuizen) is tot stand gekomen in samenwerking met de NVVS in november 2009. U kunt ook een gedrukte versie van deze informatie verkrijgen bij uw eigen KNO-arts. De inhoud van deze pagina is identiek aan de onderstaande tekst en kan worden opgevraagd bij de NVVS.

Inleiding

U zoekt meer informatie over tinnitusklachten of heeft deze klachten besproken met uw KNO-arts. Mogelijk heeft u na dat gesprek nog vragen. Deze pagina is bedoeld om u meer inzicht te geven in tinnitus en om u te informeren over mogelijke behandelingsopties. Tevens verwijzen we naar bronnen voor aanvullende informatie, hulp en begeleiding.

Wat is tinnitus?

Tinnitus, ook bekend als oorsuizen, treft veel mensen. Het betreft geluiden zoals ruisen, piepen of fluiten, variërend in toonhoogte en intensiteit, die alleen door de persoon zelf worden waargenomen.

Ongeveer één miljoen Nederlanders hebben last van tinnitus. Bij tien procent van hen zijn de klachten ernstig, en bij enkele tienduizenden mensen veroorzaakt tinnitus psychosociale problemen. Gelukkig blijkt uit ervaring dat een groot deel van deze groep leert omgaan met tinnitus en weer normaal kan functioneren in de maatschappij.

Wat zijn de oorzaken?

Vaak is de exacte oorzaak van tinnitus moeilijk te achterhalen. Het kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan te veel lawaai, maar ook van afwijkingen in het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Soms is tinnitus een bijverschijnsel van andere aandoeningen of een bijwerking van medicijnen.

Uw KNO-arts zal bepalen of verder onderzoek naar mogelijke behandelbare oorzaken noodzakelijk is.

Wat als er geen medische behandeling mogelijk is?

Helaas zijn de medische behandelingsmogelijkheden voor tinnitus beperkt en afhankelijk van de mogelijke oorzaak. Als blijkt dat er medisch weinig of niets kan worden gedaan, betekent dat gelukkig niet dat er geen behandelingsopties zijn.

Wat is er wel mogelijk?

Wat u zelf kunt doen

Informeer uzelf en bespreek uw situatie met uw omgeving. U kunt veel informatie vinden over tinnitus in publicaties en op websites. Deze informatie kan helpen om tinnitus beter te begrijpen en ermee om te gaan. Vertel uw naasten waar u last van heeft; de cd met voorbeelden van tinnitusgeluiden, verkrijgbaar bij de NVVS, kan hierbij nuttig zijn.

Zoek afleiding en ontspanning

Uit ervaring blijkt dat afleiding en ontspanning helpen bij het omgaan met tinnitus. Stress en spanning kunnen de klachten verergeren, dus probeer deze te vermijden. Ontspanningstechnieken kunnen hierbij van dienst zijn.

Deel uw ervaringen

Het is geruststellend om te weten dat er veel mensen zijn die ook tinnitus hebben. Het leren van ervaringen van anderen kan u helpen uw eigen manier te vinden om met tinnitus om te gaan. U kunt contact opnemen met de NVVS-Commissie Tinnitus en Hyperacusis, bestaande uit ervaringsdeskundigen. Zij bieden informatie, voorlichtingsbijeenkomsten, telefonische contactpersonen en een online discussieforum.

Medicatie

Bij ernstige tinnitusklachten kunnen gevoelens van angst, wanhoop en depressie begrijpelijk zijn. Medicijnen kunnen helpen deze negatieve gevoelens onder controle te krijgen en de last van tinnitus te verminderen. Bespreek dit met uw KNO- of huisarts.

Hulpmiddelen

Bij chronische tinnitus zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om de aanwezige geluiden naar de achtergrond te verplaatsen. Overleg altijd met uw KNO-arts of een Audiologisch Centrum over het gebruik van deze hulpmiddelen.

  • Hoortoestel(len): Deze versterken spraak- en omgevingsgeluiden, wat de tinnitus kan verminderen, afhankelijk van het gehoorverlies en de aard van de tinnitus.
  • Tinnitusmaskeerder: Dit apparaat lijkt op een hoortoestel en produceert ruis om bepaalde soorten tinnitus (vaak hoge pieptonen) draaglijker te maken.
  • Tinnitusinstrument: Dit is een combinatie van hoortoestel en tinnitusmaskeerder voor mensen met ernstig gehoorverlies.

Tinnitusrevalidatie

Bij ernstige tinnitus kan uw KNO-arts u doorverwijzen naar een Audiologisch Centrum voor gehoor- en tinnitusrevalidatie. Ook instellingen voor geestelijke gezondheidszorg bieden tinnitusrevalidatie om u te helpen met tinnitus om te gaan.

Alternatieve geneeswijzen

Sommige mensen ervaren verlichting van hun tinnitusklachten na alternatieve therapieën zoals homeopathie, acupunctuur en geluidstherapie. De resultaten zijn echter sterk individueel en variëren.

Organisaties voor informatie, hulp en begeleiding

Tinnitusloket

Voor acute hulp of vragen over tinnitus kunt u gratis terecht bij het tinnitusloket. Zij zijn op de hoogte van alle hulp- en begeleidingsmogelijkheden en kunnen u doorverwijzen (telefoon 0800-TINNITUS = 0800-84664887).

NVVS (Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden)

De NVVS biedt meerdere nuttige webpagina's, waaronder www.nvvs.nl/tinnitus, www.nvvs.nl/forum/tinnitus (discussie- en informatieforum) en www.nvvs.nl/medicijnen (informatie over medicijnen en tinnitus).

Audiologische Centra (FENAC)oorsuizen-Eartech
info@eartech.nl tel: 030-6963433

 

 

 

Info, informatie, oorsuizen, gehoor, problemen, gehoorbescherming, oordop

 

© 2010 - 2024 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel