Info.over gehoortest op het werk

Hoe werkt het gehoor?

Geluid wordt gevormd door trillingen die door de gehoorgang naar het trommelvlies worden geleid. Het trommelvlies bevindt zich tussen het uitwendige oor en het middenoor.

Binnen het middenoor bevinden zich drie gehoorbeentjes: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Deze fungeren als een hefboom en vergroten de kleine trillingen van het trommelvlies. De gehoorbeentjes geven deze trillingen door naar het binnenoor.

gehoortest-werk-Eartech

In het binnenoor bevindt zich het slakkenhuis, dat met vloeistof is gevuld en ongeveer 30.000 haarcellen bevat. Deze haarcellen converteren de trillingen in de vloeistof naar elektrische signalen. Ze kunnen tot wel 20.000 signalen per seconde naar de zenuwen sturen en spelen een cruciale rol in het onderscheiden van verschillende toonhoogtes. De haarcellen in het begin van het slakkenhuis sturen hoge tonen naar de zenuwen, terwijl de haarcellen aan het eind lage tonen doorgeven. De elektrische signalen bereiken uiteindelijk de hersenen via de gehoorzenuw.

Gehoortest

Om het gehoor te onderzoeken, worden verschillende tests gebruikt. De meest voorkomende is het toonaudiogram, waarbij de gehoordrempel wordt gemeten voor verschillende toonhoogtes. Gehoorverlies wordt vastgesteld met behulp van lucht- en beengeleidingstests. Daarnaast wordt een spraakaudiogram uitgevoerd om te bepalen hoe goed iemand woorden kan verstaan in stilte. De resultaten worden vaak weergegeven in een grafiek, bekend als een audiogram. Zowel het toonaudiogram als het spraakaudiogram zijn van essentieel belang bij het kiezen van het juiste hoortoestel.

Een realistische test meet het verstaan van spraak in lawaaiige omgevingen. Deze test wordt uitgevoerd in audiologische centra of als bedrijfsservice op de werkvloer. Naast deze subjectieve gehoortests zijn er ook objectieve tests, zoals tympanometrie, die de beweeglijkheid van het trommelvlies meten.

 

werk-gehoortest-Eartech

info@eartech.nl  tel: 030-6963433

 

 

 

 

© 2010 - 2024 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel