Info.over gehoortest op het werk.

Hoe werkt het gehoor?

informatie gehoortest werk

Geluid bestaat uit trillingen die via de gehoorgang naar het trommelvlies worden geleid. Het trommelvlies vormt de scheiding tussen het uitwendige oor en het middenoor.

In het middenoor bevinden zich drie gehoorbeentjes: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Zij werken als een hefboom die de kleine trillingsbewegingen van het trommelvlies versterken. De gehoorbeentjes geven de trillingen door aan het binnenoor.

informatie gehoortest werk

In het binnenoor zit het met vloeistof gevulde slakkenhuis met daarin circa 30.000 haarcellen. Deze cellen zorgen ervoor dat de trillingen in de vloeistof worden omgezet in elektrische signalen. De haarcellen kunnen tot 20.000 signalen per seconde doorgeven aan de zenuwen. Zij zorgen ook voor het onderscheid tussen toonhoogtes. Haarcellen in het begin van het slakkenhuis geven hoge tonen door aan de zenuwen, aan het eind gelegen haarcellen geven lage tonen door. Via de gehoorzenuw komen de elektrische signalen in de hersenen.

informatie gehoortest werk

Gehoortest

Er zijn verschillende testen om het gehoor te onderzoeken. De meest gebruikte hoortest is het toonaudiogram. Hiermee wordt voor verschillende toonhoogtes de gehoordrempel gemeten. Het bepalen van het gehoorverlies gebeurt met een lucht- en beengeleidingstest. Daarnaast wordt ook een spraakaudiogram afgenomen om te zien wat het gehoor maximaal kan presteren bij het verstaan van woorden in stilte. De gegevens komen in een grafiek te staan, ook wel audiogram genoemd. Zowel het toon- als spraakaudiogram zijn belangrijk voor het maken van de juiste keus van een hoortoestel.

Een realistische test is de hoortest die het verstaan van spraak in geroezemoes of lawaai meet. Deze hoortest wordt bij het Audiologsich Centrum uitgevoerd of voor bedrijven service op de werkvloer. Naast bovengenoemde subjectieve hoortesten zijn er ook objectieve testen zoals tympanometrie. Hierbij wordt de bewegelijkheid van het trommelvlies gemeten. 

 

informatie gehoortest werk

info@eartech.nl  tel: 030-6963433

 

 

 

 

© 2010 - 2023 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel