Info. over schadelijke geluiden.

De schadelijke gevolgen van lawaai

Geluid op het werk kan schade aan je gehoor veroorzaken, zeker wanneer het geluidsniveau op je arbeidsplaatsgemiddeld hoger is dan 80 decibel. Langdurige blootstelling aan dergelijke niveaus veroorzaakt afsterven van zintuigcellen in het binnenoor, met blijvend gehoorverlies als resultaat.

Schattingen en meldingen Sectoren Tot welke klachten leidt lawaaidoofheid?     Tinnitus Gevaarlijk Onderschat lawaai niet

De norm van 80 decibel is vanuit gezondheidsoogpunt niet onomstreden. Zo stelt de Gentse hoogleraar Bart Vinck: 

"Wetenschappelijk staat vast dat de veilige fysiologische grens 75 dB(a) is. Zestig miljoen Europeanen zijn ‘at risk’ voor gehoorbeschadiging. Bij een grenswaarde van tachtig decibel loopt vijf procent van de mensen extra kans op gehoorbeschadiging. Bij 87 dB(a) ligt dat percentage al op tien tot dertig procent." 

Schattingen en meldingen

Zeven procent van de Nederlandse werknemers heeft te maken met schadelijk geluid. (Arbobalans 2009 ). Andere schattingen (Nederlands Centrum voor Beroepsziekten) gaan hoger: tien tot vijftien procent. Dan hebben we het dus over een half tot één miljoen werknemers. Meer dan de helft daarvan draagt géén gehoorbescherming, en loopt een gerede kans daardoor slechthorend te worden. 

Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten registreerde in 1999 747 meldingen van lawaaislechthorendheid, dat was 23 procent van het totale aantal meldingen.     In 2008 was dat gestegen tot 2353 meldingen, 33 procent van het totaal. 

Sectoren

Gehoorschade door te veel lawaai is meestal onherstelbaar. Sectoren die in sterke mate met dit probleem te maken hebben zijn:

  • industrie (metaal, maar ook papierindustrie);
  • bouw (steigerbouwers, timmerlieden, stratenmakers);
  • vervoer (truckchauffeur)
  • landbouw (van akkerbouwer tot boomverzorger en hovenier)
  • horeca (barkeepers)
  • logistiek (heftruckchauffeurs) (bron: Beroepsrisico.nl)  

Tot welke klachten leidt lawaaidoofheid?

De kans dat gehoorschade ontstaat, neemt sterk toe naarmate het geluidsniveau hoger is: grof gezegd verdubbelt de schadelijke werking met elke drie decibel toename van het geluidsniveau. 

Gehoorverlies door te veel lawaai kan dermate ernstig zijn, dat je er sociaal geïsoleerd door raakt. Lawaaislechthorendheid is niet te genezen; ook met een gehoorapparaat kun je nooit de oorspronkelijke gehoorscherpte herstellen. 

Bij lawaaidoofheid heb je onder meer de volgende klachten: 

  • moeite hebben met het volgen van gesprekken in een lawaaiige omgeving (bijvoorbeeld tijdens een feestje);
  • langzamer reageren op geluiden uit de omgeving; 

Tinnitus

Ook hebben mensen soms last van tinnitus: mensen horen dan geluiden die er niet zijn; suizen, fluittonen, geruis, et cetera. Tinnitus kan worden veroorzaakt door lawaaidoofheid, maar het kan ook andere oorzaken hebben. 

Tinnitus kan behalve door langdurige blootstelling aan lawaai ook ontstaan door blootstelling aan een plotselinge en extreme hoeveelheid geluid, waardoor het trommelvlies of binnenoor in één keer wordt beschadigd.
Bron: FNV Bureau Beroepsziekten

Gevaarlijk

Behalve de onvermijdelijk negatieve gevolgen voor het (privé-)leven is doofheid ook gevaarlijk. Een werknemer kan de instructie bijvoorbeeld niet goed hebben gehoord, bepaalde veiligheidssignalen missen of een verandering in geluid niet meer opmerken, zoals dat van een kapotte lager. 

Lawaai kan ook andere lichamelijke gevolgen hebben, zoals duizeligheid, neerslachtigheid, slapeloosheid, concentratieproblemen, hoofdpijn en stress. (Bron: Arbouw)

Gelijktijdige blootstelling aan trillingen en geluid vergroot het risico van gehoorschade, evenals blootstelling aan organische oplosmiddelen. Ook het rookgedrag heeft een grote invloed: rokers lopen een veel groter risico dan niet-rokers. 

Onderschat lawaai niet

Lawaaidoofheid kan ontstaan als je tijdens je werk bij een gemiddelde werkdag van acht uur blootstaat aan meer dan 75 decibel. Dat is de zogenaamde dagdosis. Wettelijk geldt momenteel een norm van 80 decibel.
Rekenen in decibellen (afgekort als dB) gaat anders dan met ‘gewone’ getallen: met elke 3 dB erbij verdubbelt de hoeveelheid geluidsenergie, zodat de veilige blootstellingsduur halveert. 

Uitgaande van de huidige norm (‘8 uur werken in 80dB is veilig’), kun je bij 83dB dus nog maar vier uur per dag zonder risico werken. Het probleem is dat een verschil van 3 dB voor mensen zelf nauwelijks hoorbaar is. Een tweemaal zo grote geluidssterkte ervaart u zelf pas als het geluid 10 decibel harder is. Zo komt het dat de meeste mensen de schadelijkheid van geluid onderschattenBron: Ministerie van Sociale Zaken)

 

Bent U op zoek naar goede op maat gemaakte gehoorbescherming? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

informatie schadelijke geluiden
info@eartech.nl tel: 030-6963433

 

Info, informatie, over, schadelijke, geluiden

 

 

 

© 2010 - 2023 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel