Info. over werking van het gehoor

I

Hoe het gehoor werkt

Om een begrip te vormen van ons gehoor, is het essentieel om te realiseren dat geluiden feitelijk onzichtbare trillingen zijn die zich door de lucht verplaatsen. Wanneer iemand spreekt, bladeren ritselen, een telefoon rinkelt, of een ander geluid wordt voortgebracht, verspreiden zich trillingen in alle richtingen door de lucht. Deze trillingen staan bekend als geluidsgolven.

Het opvallende aan geluidsgolven is dat ze vrijwel altijd uniek zijn. Dit verklaart waarom elk individu of object een eigen karakteristiek geluid heeft, en waarom het geluid van één specifiek individu of object niet constant is. Geluidsgolven kunnen variëren in toonhoogte, luidheid en klank.

Wanneer onze oren deze geluidsgolven opvangen, vertalen ze deze trillingen in informatie die onze hersenen kunnen interpreteren. De kwaliteit van deze vertaling en de helderheid waarmee deze informatie naar onze hersenen wordt gestuurd, hangt af van de efficiëntie van ons gehoor.

 

Het oor bestaat uit drie grote  onderdelen:

  • Buitenoor vangt de geluidsgolven op en stuurt ze het middenoor in.   
  • Middenoor het middenoor verandert geluidsgolven in de lucht in mechanische trillingen die daarna naar de vloeistoffen van het binnenoor   worden overgebracht.   
  • Binnenoor zet de trillingen om in geluidssignalen die onze hersenen kunnen begrijpen.

Om natuurlijk te kunnen horen, moet elk gedeelte goed werken.

​nfo, informatie, over, werking, gehoor, gehoorschade, problemen, gehoorbescherming, oordop

 

 

Hoe het natuurlijke gehoor werkt.

 

 Geluiden komen de gehoorgang binnen Geluidsgolven bewegen door de gehoorgang en raken daar het trommelvlies. Het trommelvlies en de gehoorbeentjes trillen
Door deze geluidsgolven gaan het trommelvlies en de drie gehoorbeentjes in het middenoor trillen.
 Vloeistof beweegt door het binnenoor
De trillingen bewegen door de vloeistof in het         spiraalvormige binnenoor   het slakkenhuis genoemd   en brengen de kleine haarcellen in het slakkenhuis in beweging. De haarcellen herkennen de beweging en zetten deze om in chemische signalen voor de gehoorzenuw.
 Gehoorzenuw communiceert met de hersenen De gehoorzenuw stuurt de informatie met elektrische         impulsen door naar de hersenen, waar ze worden geïnterpreteerd als geluid.





werking-gehoor-Eartech
info@eartech.nl tel: 030-6963433

 

 

 

© 2010 - 2024 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel