Info. over motor gehoorbescherming.

Het lawaai waar motorrijders het meest last van hebben, heeft niets met uitlaten en mechanisch lawaai van de motor te maken. Tenminste als je met een normaal onderhouden motor rijdt waar geen open uitlaten op zitten. Het geluid dat schade aanricht, is windgeruis. De fluitende tonen lijken in eerste instantie weinig invloed te hebben op je gestel, maar het tegendeel is waar. Omdat je het niet meteen merkt, sluipt de schade langzaam in je oor en merk je pas over langere tijd dat je gehoor achteruit gaat. De droge theorie verdient het om met een paar getallen geïllustreerd te worden.

Een onderzoek naar de geluidsbelasting van motorrijdende politiemensen van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen wees uit dat de belasting van de oren bij snelheden boven de 80 km/h veel hoger is dan het menselijk oor eigenlijk kan verdragen. Zoals blijkt uit het onderstaande staatje:

Snelheid

 Windgeruis

 Max. belastingtijd*

 80 km/u

 90 dB

 1 uur

 100 km/u

 94 dB

 15 minuten

 120 km/u

 98 dB

 7 minuten

 140 km/u

 102 dB

 3 minuten

*De tijd dat het oor belast mag worden zonder dat er gehoorbeschadiging optreedt.
Kanttekening die we bij dit onderzoek moeten plaatsen is dat dit onderzoek al van enige jaren geleden dateert en dat de gegevens werden verzameld op een oude BMW met een verouderde BMW Systeem 2 helm. Nu zijn helmen de laatste jaren wel verbeterd, maar toch is er geen reden om aan te nemen dat helmen veel stiller zijn geworden. Natuurlijk is het wel zo dat er stille en minder stille helmen zijn. Iets wat ook geldt voor motorfietsen.

De ene motor maakt meer lawaai dan de andere motor. Lees hier niet motorlawaai, maar windgeruis. We kunnen dan ook niet zonder meer stellen dat een motor met kuip stiller is dan een motor zonder kuip. De ene kuip geeft veel wervelingen terwijl een ander dat niet doet. Ook hier heeft de KLPD leuk onderzoek naar gedaan. Dit onderzoek  naar de geluidsbelasting van motoragenten laat zien dat met een BMW-helm en de motoren BMW R 1100 RT en Honda ST 1100 (is een test uit 1999) de geluidsbelasting nog ver boven de schadelijke grensbelasting van 80 dB komt. Boven deze waarde loop je kans op gehoorbeschadiging en moeten volgens de wet werkgevers gehoorbeschermers aan werknemers beschikbaar stellen. Boven de 90 dB ben je als werknemer volgens de wet zelfs verplicht beschermers te dragen (Bij 120 dB ligt de pijngrens).

Nog één opmerking. De toename van geluid verloopt niet evenredig. Met elke 3 dB extra verdubbelt het geluid. Hoewel de geluidstoename tussen 80 km/h en 100 km/h slechts 4dB is, is dit dus een dikke verdubbeling van de hoeveelheid lawaai en loop je dus sneller een gehoorbeschadiging op.

Bron: ANWB

Voor windruis op de motor Universele gehoorbeschermers met speciaal akoestisch filter voor het verminderen van windruis op de motor.

 

Het akoestische filter reduceert de windruis tot een laag niveau waardoor gehoorbeschadiging wordt voorkomen maar men toch het medeverkeer blijft horen.

 

Uiteraard wordt het rijcomfort door afname van de windruis sterk verbeterd. Ook zullen lange tochten door het verminderen van de windruis aanzienlijk minder vermoeiend zijn. Door de zachte en flexibele pasvorm van duurzaam medisch materiaal en het korte model passen de gehoorbeschermers goed onder de helm en zitten, ook na een lange rit, comfortabel in het oor.

 

De gehoorbeschermers worden geleverd met een schoonmaakpennetje om eventueel oorsmeer uit het geluidskanaal van de gehoorbeschermers te verwijderen. Tevens wordt, standaard, een draagkoord meegeleverd die men, indien gewenst, aan de gehoorbeschermers kan bevestigen wanneer deze niet voor de motor worden gebruikt.

 

Bron: Hoornu

informatie motor gehoorbescherming

Info@eartech.nl  tel: 030-6963433

Info, informatie, over, motor, gehoorbescherming, oordop, otoplastiek

 

 

 

 

© 2010 - 2023 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel