Hoe werkt het gehoor?
Oordop, zwemdop, gehoortest, schoonmaak reinigings vloeistof, gehoor bescherming, in ear, oor,
hoe werkt, oorschelp, trommelvlies, gehoorzenuw,
Onze beide oren bestaan uit drie onderdelen: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Hiermee wordt het geluid uit de omgeving opgevangen en omgezet in zenuwimpulsen, zodat onze hersenen het kunnen verwerken. Zo kunnen wij horen.
De buitenkant Het buitenoor wordt in medische termen ook wel `auris externa` genoemd. Het bestaat uit de oorschelp en de gehoorgang. Deze delen staan in direct contact met de buitenlucht. De oorschelp vangt het geluid uit de omgeving op en trilt mee met de geluidsgolven. Samen met de gehoorgang zorgt de oorschelp ervoor dat het geluid aan komt bij het trommelvlies. Het trommelvlies is een strak gespannen vlies dat meetrilt met de geluidsgolven. Deze bevindt zich aan het einde van de gehoorgang en vormt de scheiding met het middenoor. Om er voor te zorgen dat er geen schadelijke geluiden het oor binnenkomt is het belangrijk dat je gehoorbescherming draagt bij geluiden harder dan 80 decibel. Gehoorbescherming zorgt er voor dat je niet doof word. Wil je weten wat voor soorten gehoorbescherming er zijn druk dan op onderstaande link
http://www.eartech.nl/c-755000/gehoorbescherming/ Het middenoor Het middenoor, of `auris media`, bestaat uit de drie botjes, de gehoorbeentjes: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Deze botjes gaan bewegen wanneer het trommelvlies trilt. Het geluid wordt hierdoor versterkt. Het middenoor staat via de buis van Eustachius in verbinding met de keel. Hierdoor blijft de luchtdruk in het middenoor gelijk aan die van de omgeving. Ook zorgt de buis ervoor dat te harde geluiden en het geluid dat wij zelf maken, worden gedempt.
Het binnenoor het met vloeistof gevulde slakkenhuis, dat duizenden, uiterst kleine geluidsreceptoren bevat, die haarcellen worden genoemd...Voor mensen met een normaal werkend gehoor verzamelt het buitenoor de geluidsgolven en leidt het die naar het trommelvlies. Het geluid wordt dan omgezet in een mechanische trilling van het trommelvlies. Deze trilling wordt overgebracht naar de drie uiterst kleine beenderen van het middenoor, die de beweging overbrengen naar het ovaal venster, een membraan dat de ingang van het slakkenhuis afdekt. De beweging van het ovaal venster veroorzaakt trillingen doorheen de vloeistof in het binnenoor of slakkenhuis. De beweging van de vloeistof maakt dat duizenden haarcellen (wegens de uiterst kleine haartjes die zij op de bovenkant hebben) bewegen en er wordt dan een elektrisch signaal gezonden naar de gehoorzenuw, die dat naar de hersenen overbrengt, waar het wordt geïnterpreteerd als geluid. Het gehoorsysteem werkt constant. De taak van het gehoorsysteem is correcte golven in zenuwimpulsen omzetten, die de hersenen dan kunnen interpreteren.
|