Info. en regels over motorrijden.

info, informatie, regels over, gehoorbescherming, oordop, motorrijden

Veilig rijden op de motor

Motorrijders zijn kwetsbaarder in het verkeer dan bijvoorbeeld automobilisten. Om het aantal slachtoffers te verminderen, stelt de overheid eisen aan het rijden op de motor. Zo moet iedere bestuurder van een motor een motorrijbewijs hebben en een helm dragen.

Eartech motor Gehoorbescherming beschermd uw gehoor zonder verlies van omgevingsgeluiden.

Motorrijbewijs

Rijden op een motor mag alleen wanneer de bestuurder een motorrijbewijs heeft, het rijbewijs A. Het examen voor het rijbewijs bestaat uit een theoriedeel en een praktijkdeel.

Beginnersrijbewijs

Iedereen die voor het eerst een Nederlands rijbewijs haalt, krijgt een beginnersrijbewijs. Bestuurders met een beginnersrijbewijs (beginnende bestuurders) worden in de eerste 5 jaar strenger aangepakt als zij zich niet aan de verkeersregels houden. Deze periode is 7 jaar wanneer het eerste rijbewijs is afgegeven op het moment dat de houder nog geen 18 jaar is (bij een bromfietsrijbewijs of 2toDrive).

Nieuwe rijbewijscategorieën motor

Sinds 19 januari 2013 gelden voor het motorrijbewijs de volgende rijbewijscategorieën:

  • Categorie A1 is voor motorfietsen met een motorinhoud tot 125 cc en een motorvermogen van maximaal 11 kilowatt (kW). De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.
  • Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35 kW. De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar.
  • Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen. De minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. Kandidaten moeten minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.

Technische eisen motor

Voordat een motor op de openbare weg mag rijden, moet het voertuig voldoen aan technische eisen. Zo mag een motor niet langer zijn dan 4 meter en moet een motor goed werkende remmen hebben.

APK voor motoren

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is niet verplicht voor de motor. Wel is het verstandig om regelmatig de motor te laten controleren op slijtage of andere mankementen.

Beschermende motorkleding

Tijdens het praktijkexamen voor de motor moet de motorrijder niet alleen laten zien dat hij zijn motor en de verkeersregels beheerst. Er gelden ook kledingeisen. Zo moet de motorrijder tijdens het examen een goedgekeurde helm, oogbescherming, hoge schoenen of laarzen, handschoenen en beschermende kleding dragen.

Na het praktijkexamen gelden - behalve het dragen van een helm - geen verplichte regels voor kleding tijdens het motorrijden. Het is natuurlijk wel verstandig om altijd beschermende kleding te dragen tijdens een motorrit. De gevolgen van een ongeluk zijn met beschermende kleding in de meeste gevallen een stuk minder ernstig.

Zichtbaarheid op de motor

Bij veel ongevallen ziet de automobilist de motorrijder niet. Handige tips om hun zichtbaarheid in het verkeer te vergroten, bijvoorbeeld kleding met reflecterend materiaal en een helm in een lichte kleur dragen. In het Motorplatform werkt de rijksoverheid samen met andere partijen om de veiligheid van motorrijders verder te verbeteren.

Motorvriendelijke vangrail

Een motorvriendelijke vangrail heeft een flexibele onderplaat. Deze plaat sluit de ruimte tussen de onderkant van de rail en de grond. Motorrijders kunnen daardoor niet tegen de poten van de vangrail schuiven. De poten van de vangrail veroorzaken vaak ernstig letsel.

In alle delen van Nederland hebben de gevaarlijkste bochten van autosnelwegen motorvriendelijke vangrails. Ook op de provinciale wegen wordt de motorvriendelijke vangrail aangelegd. Nederland loopt hiermee voorop in de wereld.

Om het aantal ongevallen onder motorrijders verder te verkleinen komt er onder meer een aanvullende vrijwillige rijopleiding voor motorrijders.

Filerijden

 

Voor motorrijders is het niet verboden om in een file tussen de auto’s door te rijden. Het Motorplatform heeft wel regels opgesteld, de zogenoemde filegedragscode. Deze regels staan beschreven in externe link:Samenspel in de file'

informatie regels motorrijden


info@eartech.nl   tel: 030-6963433

 

 

 

 

© 2010 - 2023 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel