Info. en regels over motorrijden

Veilig Motorrijden

Motorrijders bevinden zich in het verkeer in een meer kwetsbare positie dan automobilisten. Om het aantal ongevallen te verminderen, heeft de overheid specifieke eisen gesteld voor motorrijders, zoals het verplichte motorrijbewijs en het dragen van een helm.

Gehoorbescherming voor Motorrijders

Eartech motor Gehoorbescherming biedt bescherming voor het gehoor zonder de omgevingsgeluiden volledig te dempen.

Motorrijbewijs

Het besturen van een motorvoertuig is uitsluitend toegestaan voor personen met een geldig motorrijbewijs, ook wel rijbewijs A genoemd. Het behalen van dit rijbewijs vereist zowel een theoretisch als praktisch examen.

Beginnersrijbewijs

Iedereen die voor het eerst een Nederlands rijbewijs verkrijgt, ontvangt een beginnersrijbewijs. Bestuurders met een beginnersrijbewijs, ook wel beginnende bestuurders genoemd, worden gedurende de eerste 5 jaar strenger beoordeeld bij verkeersovertredingen. Indien het eerste rijbewijs wordt uitgegeven aan iemand jonger dan 18 jaar (bijvoorbeeld voor een bromfietsrijbewijs of 2toDrive), geldt deze periode gedurende 7 jaar.

Nieuwe Rijbewijscategorieën voor Motorfietsen

Vanaf 19 januari 2013 zijn er nieuwe rijbewijscategorieën van toepassing voor motorrijders:

  • Categorie A1 is voor motorfietsen met een cilinderinhoud tot 125 cc en een maximumvermogen van 11 kilowatt (kW). De minimumleeftijd om dit rijbewijs te behalen is 18 jaar.
  • Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen tot maximaal 35 kW. De minimumleeftijd om dit rijbewijs te verkrijgen is 20 jaar.
  • Categorie A is voor motorfietsen met onbeperkt vermogen. De minimumleeftijd om dit rijbewijs te behalen is 22 jaar. Kandidaten moeten minstens 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2, maar het is ook mogelijk om dit rijbewijs rechtstreeks te behalen vanaf de leeftijd van 24 jaar.

Technische Vereisten voor Motoren

Voordat een motor op de openbare weg mag rijden, moet deze voldoen aan bepaalde technische eisen, zoals een maximale lengte van 4 meter en goed functionerende remmen.

APK voor Motoren

Hoewel de Algemene Periodieke Keuring (APK) niet verplicht is voor motoren, is het aanbevolen om uw motor regelmatig te laten controleren op slijtage en eventuele gebreken.

Beschermende Motorkleding

Tijdens het praktijkexamen voor motorrijden gelden specifieke kledingeisen, waaronder het dragen van een goedgekeurde helm, oogbescherming, hoge schoenen of laarzen, handschoenen en beschermende kleding. Na het examen zijn alleen het dragen van een helm verplicht, maar het wordt ten zeerste aangeraden om altijd beschermende kleding te dragen voor de eigen veiligheid.

Zichtbaarheid op de Motor

Om de zichtbaarheid in het verkeer te vergroten, wordt motorrijders geadviseerd om kleding met reflecterende materialen en een lichte gekleurde helm te dragen. De overheid werkt samen met andere instanties in het Motorplatform om de veiligheid van motorrijders verder te verbeteren.

Motorvriendelijke Vangrail

Motorvriendelijke vangrails zijn uitgerust met een flexibele onderplaat die voorkomt dat motorrijders tegen de poten van de vangrail kunnen schuiven, wat vaak ernstige verwondingen veroorzaakt. Deze vangrails zijn geïnstalleerd op gevaarlijke bochten van autosnelwegen in heel Nederland, en ook op provinciale wegen. Nederland is hierin wereldwijd voorloper.

Rijden in het Fileverkeer

Motorrijders hebben de mogelijkheid om tussen auto's door te rijden in fileverkeer, maar dienen zich te houden aan de filegedragscode opgesteld door het Motorplatform.

regels-motorrijden-Eartech


info@eartech.nl   tel: 030-6963433

 

 

 

 

© 2010 - 2024 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel