Info. over tinnitus

I

Tinnitus

Voorkomen is beter dan genezen!

 

Zeker wanneer genezing niet mogelijk is!

Eartech Gehoorbescherming, de specialist in op maat gemaakte gehoorbescherming.

Tinnitus, ook wel bekend als fantoomgeluid of oorsuizen, is een aandoening van het akoestische systeem, gekenmerkt door het waarnemen van sis-, fluit-, brom- of pieptonen in één of beide oren. Deze perceptie wordt alleen door de persoon zelf opgemerkt (95%). Het geluid wordt met name ervaren in stille omgevingen en kan zo luid zijn dat het de normale hoorwaarneming belemmert.

De term "Tinnitus" stamt af van het Latijnse "Tinnitus Aurium", wat "gerinkel in de oren" betekent. In uitgaanskringen wordt soms de term "piepstress" gebruikt.

Tinnitus kan gepaard gaan met hyperacusis.

Oorzaken

Oorspronkelijk werd gedacht dat de oorzaak van tinnitus in het gehoororgaan lag. Tegenwoordig wijst onderzoek echter uit dat de oorzaak waarschijnlijk in de hersenen ligt. Overactieve delen van de hersenen in het gehoorgebied blijven continu signalen genereren, zelfs wanneer er geen extern geluid aanwezig is ("fantoomgeluid"). Om deze reden wordt tinnitus soms vergeleken met fantoompijn. De overactiviteit van de hersenen kan worden vastgesteld via technieken zoals positronemissietomografie of functionele MRI.

Lijst van mogelijke oorzaken

  • Gehoorschade als gevolg van zeer harde geluiden wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak. Tinnitus kan een vroeg teken zijn van gehoorschade en kan direct na blootstelling aan luide geluiden, zoals in nachtclubs, optreden. Het luide geluidsniveau bij poppodia, festivals en discotheken, vaak rond de 100 dB, kan al na korte blootstelling gehoorschade veroorzaken. Meer dan 15% van de jongeren tussen 16 en 30 jaar lijdt aan blijvende gehoorschade als gevolg hiervan. Het luisteren naar muziek via draagbare persoonlijke apparaten, zoals mp3-spelers, op hoog volume is ook verdacht. Bij gehoorschade is het essentieel om snel een KNO-arts te raadplegen. Als tinnitus langer aanhoudt dan enkele dagen, is medisch onderzoek noodzakelijk.
  • Ernstige emotionele stress: Traumatisch geluid (geluid gekoppeld aan trauma), burn-out, stress, oververmoeidheid, posttraumatische stressstoornis, paniekstoornis, angststoornis en depressie.
  • Gehoorverlies door veroudering.
  • Trauma aan het hoofd (schedelfractuur), nek of barotrauma.
  • Sommige ototoxische medicijnen, zoals aspirine en bepaalde antibiotica, kunnen tinnitus veroorzaken of verergeren.
  • Langdurig gebruik van benzodiazepinen, vooral bij stopzetting van het gebruik.
  • Oorzaken van vasculaire aard: hoge bloeddruk, diabetes en atherosclerose.
  • Neurodegeneratieve oorzaken, zoals de ziekte van Alzheimer.
  • Chronische middenoorontsteking met vocht achter het trommelvlies.
  • Andere aandoeningen, zoals otosclerose, afsluiting van de gehoorgang door oorsmeer, de ziekte van Ménière, de ziekte van Lyme, ontsteking van een verstandskies, brughoektumor, ooroperaties en de ziekte van Von Hippel-Lindau.
  • In 40% van de gevallen kan echter geen onderliggende oorzaak worden vastgesteld.

Preventie

Gehoorschade, wat tinnitus kan veroorzaken, kan worden voorkomen door enkele belangrijke maatregelen:

  1. Blijf op een gepaste afstand (minimaal twee meter) van luide geluidsbronnen, zoals luidsprekers.
  2. Beperk de blootstelling aan luide geluiden tot een minimum en neem regelmatig gehoorpauzes, vooral bij evenementen met hard geluid.
  3. Gebruik effectieve gehoorbescherming, zoals universele oordopjes met muziekfilters of op maat gemaakte otoplastieken, om uw oren en gehoor te beschermen.

Behandelingen

Op dit moment bestaat er geen behandeling die voor alle tinnituspatiënten effectief is. Behandelingsopties zijn gebaseerd op medische, audiologische of psychologische benaderingen:

  • Tinnitus Retraining Therapy (TRT): Dit is een therapie gericht op het trainen van de hersenen om tinnitus te negeren. Het omvat geluidsverrijking en het begrijpen van het neurofysiologische model van Jastreboff om gewenning aan tinnitus te bevorderen. Maskering en habituatie kunnen bij alle soorten tinnitus een positieve rol spelen.
  • Infuustherapie: In sommige landen, zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, wordt bij acute tinnitus infuustherapie toegepast. Dit omvat ontstekingsremmende middelen (prednisolon) en middelen om de bloedstroom in het gehoororgaan te verbeteren (pentoxifylline). Deze behandeling is het meest effectief wanneer deze snel na het begin van tinnitus wordt toegepast, bij voorkeur binnen 14 dagen.
  • Therapie in hyperbare zuurstofkamers: Sommige klinieken bieden therapie in hyperbare zuurstofkamers aan als behandeling voor tinnitus.
  • Geluidstherapie: Geluid van buitenaf wordt gebruikt om de aandacht af te leiden van tinnitus. Dit kan helpen bij sommige vormen van tinnitus.
  • Auditieve destimulatietherapie: Deze behandeling omvat het filteren van frequenties rondom de waargenomen tinnitus-toon uit de favoriete muziek van de patiënt om de tinnitus te verminderen.
  • Medicatie: Sommige antidepressiva, kalmeringsmiddelen en bètab



tinnitus-Eartech
info@eartech.nl tel: 030-6963433

 

 

 

nfo, informatie, Tinitus, oorsuizen, oplossing, verkomen
 

© 2010 - 2024 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel