Info. over gehoorbescherming op het bedrijf

info, informatie, over, gehoorbescherming, gehoortest, op, het, bedrijfsvloer, werk, personeel
 

Otoplastieken, instelbare maatgemaakte bescherming

Het waarborgen van gehoorbescherming in industriële omgevingen is een noodzaak om te voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van arbeidsomstandigheden. Een belangrijk aspect van dit proces is de levering van otoplastieken, op maat gemaakte gehoorbeschermers, die aan strikte normen moeten voldoen. Deze otoplastieken worden grondig getest op hun pasvorm en onderworpen aan regelmatige controles. Bovendien bieden ze diverse opties, zoals verschillende kleuren, detectiekogels (voor toepassingen in de voedingsindustrie) en veiligheidskoordjes.

Harde Acrylaat of Zachte Silicone

Otoplastieken kunnen worden vervaardigd uit hard acrylaat. Deze varianten zijn uitgerust met dempingsventielen die nauwkeurig kunnen worden afgesteld. Als alternatief kunnen ze worden gemaakt van zacht siliconenmateriaal voor meer draagcomfort, en ze zijn voorzien van filters met verschillende dempingsniveaus.

Het Belang van Gehoortesten

Het is van cruciaal belang om regelmatig gehoortesten te ondergaan als u dagelijks wordt blootgesteld aan geluidsniveaus van 80 dB(A) of hoger. Gehoortesten, ook bekend als audiogrammen, meten uw gehoor op alle frequentiegebieden om eventueel gehoorverlies tijdig te identificeren.

Tekenen van Gehoorverlies

Gehoorverlies ontwikkelt zich meestal geleidelijk. In de beginfase merkt u mogelijk niet veel verschil, maar blijvend gehoorverlies kan worden herkend aan enkele symptomen:

  • Verminderd vermogen om hoge tonen of zachte geluiden waar te nemen.
  • Vermoeidheid bij telefoneren of praten in lawaaierige omgevingen.
  • Waarneming van fluitende, piepende, of brommende geluiden in uw oren.

Schadelijke Geluidsniveaus

Geluid wordt via uw oren waargenomen en geluidsniveaus boven 80 dB(A) worden als schadelijk beschouwd. Als u hard moet praten om verstaanbaar te blijven op normale gespreksafstanden, oorsuizen ervaart na het werk, of moeite hebt met het volgen van gesprekken of tv-programma's na het werk, dan is het geluid waarschijnlijk schadelijk.

Wettelijke Vereisten

Bij geluidsniveaus op het werk boven 80 dB(A) wordt het dragen van gehoorbescherming aanbevolen, terwijl het bij geluidsniveaus vanaf 85 dB(A) wettelijk verplicht is. Als het niet mogelijk is om het geluid tot maximaal 80 dB(A) te dempen, moeten maatregelen worden genomen om de blootstelling aan geluid te beperken.

Verschillende Soorten Gehoorbescherming

Gehoorbescherming is effectief wanneer het comfortabel is en altijd wordt gedragen. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen verschillende typen gehoorbescherming worden gebruikt:

  • Oorpluggen: Deze zijn gemaakt van zacht materiaal met een sponsachtige structuur en passen zich aan de gehoorgang aan.
  • Oorkappen: Dit zijn hoofdtelefoonachtige apparaten met stevige hoofdbeugels en afdichtringen die strak tegen het hoofd worden gedrukt.
  • Otoplastieken: Dit zijn op maat gemaakte gehoorbeschermers met instelbare demping die normaal geluid doorlaten en overmatig geluid filteren.

Vergoeding en Werkgeversverplichtingen

In sommige gevallen kunnen werkgevers de kosten van gehoorbeschermers vergoeden, vooral als deze noodzakelijk zijn voor uw werk. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om werknemers gehoorbescherming aan te bieden bij geluidsniveaus boven 80 dB, en werknemers zijn verplicht deze te dragen bij geluidsniveaus boven 85 dB. Neem voor meer informatie contact op met uw Eartech-audicien.

Bent U geïnteresseerd in een op maat gemaakte offerte voor uw bedrijf neemt u dan contact met ons op tel: 030-6963433   info@eartech.nl

gehoorbescherming-bedrijf-Eartech

   info@eartech.nl     tel: 030-6963433

 

 

 

© 2010 - 2024 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel