Info. over gehoorbescherming op het bedrijf.

info, informatie, over, gehoorbescherming, gehoortest, op, het, bedrijfsvloer, werk, personeel
 

Otoplastieken, instelbare maatgemaakte bescherming

Gehoorbescherming in de industrie moet aan de arbowet voldoen. Het leveren van otoplastieken is verbonden aan allerlei eisen. De pasvorm wordt op lek getest en de otoplastieken moeten onderworpen worden aan regelmatige controle. De otoplastieken kunnen in diverse kleuren worden uitgevoerd, eventueel met detectiekogel (voor in de voedingsindustrie) of met een veiligheidskoordje.

Hard acrylaat of zacht silicone

Otoplastieken kunnen worden uitgevoerd in hard acrylaat. Deze zijn voorzien van een dempingsventiel, welke zeer nauwkeurig kan worden ingesteld. Ook kunnen de otoplastieken in zacht silicone materiaal worden gemaakt voor een hoger draagcomfort. Deze zijn voorzien van filters. Deze zijn verkrijgbaar in vele verschillende dempingswaarden.

Bron: Alles over otoplastieken (google)

 

Een gehoortest is belangrijk wanneer u dagelijks wordt blootgesteld aan een geluidsniveau van 80 dB(A) of hoger. Door regelmatig een audiogram te laten maken kunt u in een vroeg stadium vaststellen of uw gehoor afneemt.
Wat meet een gehoortest? Een gehoortest of audiogram is een meting van het gehoor, waarbij voor alle frequentiegebieden wordt vastgesteld of er sprake is van gehoorverlies.
Hoe herkent u gehoorverlies ?  Meestal ontstaat slechthorendheid geleidelijk. De zachte geluiden in uw omgeving worden steeds zachter. Hierdoor merkt u er zelf in het begin weinig van. Blijvend gehoorverlies kunt u herkennen aan een of meer van de volgende verschijnselen:

  • U hoort geen hoge tonen of zachte geluiden meer

  • Telefoneren of spreken in een rumoerige ruimte kost u veel energie

  • U hoort fluit-, piep- of bromtonen in uw oor

 

Wanneer is geluid schadelijk ?  Geluid neemt u via uw oor waar, door allerlei luchtdrukwisselingen. Geluid boven 80 dB(A) is schadelijk. Als u op normale toon met iemand kunt praten, is het geluid niet hoger dan 80 dB(A). Geluid is wel schadelijk als:

 

  • U hard moet praten om bij een normale gespreksafstand verstaanbaar te blijven

  • U last hebt van oorsuizen of een fluittoon in de oren als u van uw werk komt

  • U de eerste uren na het werk moeite hebt een gesprek of een tv-programma te volgen


Bron: KLM Health Service

Gehoorbeschermers voor werksituaties

Als u in uw werksituatie structureel wordt blootgesteld aan lawaai, loopt u gehoorbeschadiging op. U loopt al risico bij een geluidsniveau van 80 decibel.                 Ter vergelijking: verkeer op de snelweg produceert ongeveer 95 decibel, een cirkelzaag ongeveer 110 decibel, boren is ongeveer 100 decibel, een hogedrukspuit staat gelijk aan circa 105 decibel en een slijptol aan zo’n 117 decibel.

Wettelijke normen

Bij een geluidsniveau op het werk boven 80 dB(A) is gehoorbescherming aanbevolen; bij een geluidsniveau vanaf 85 dB(A) is gehoorbescherming wettelijk verplicht. Als demping van het geluid tot maximaal 80dB(A) niet mogelijk is, moet de blootstelling aan het geluid worden beperkt.

Maatregelen

Gehoorbeschermers hebben alleen zin als ze het lawaai dempen én altijd gedragen worden. Gehoorbeschermers moeten dus prettig zitten en niet irriteren. Afhankelijk van de omstandigheden (klimaat, werkomstandigheden, werkruimte) kan gekozen worden uit verschillende soorten gehoorbeschermers.

  • Oorpluggen: korte staafjes, gemaakt van zacht en materiaal met een sponsachtige structuur. De pluggen moeten met de vingers in de juiste vorm worden gekneed voordat ze worden ingebracht in de gehoorgang. De plug past zich aan de grootte en de vorm van de gehoorgang aan. Oorpluggen sluiten de gehoorgang af.

  • Oorkappen: een soort koptelefoons met stevige hoofdbeugels en afdichtringen die ervoor zorgen dat de kappen strak tegen het hoofd worden aangedrukt.

  • Otoplastieken: instelbare en op maat gemaakte gehoorbeschermers die via een mechanisch ventiel normaal geluid laten passeren en overmatig geluid filteren.

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw Eartech audicien.

Vergoeding

Eventueel kunt u via uw werkgever gehoorbeschermers vergoed krijgen, zeker als het voor uw soort werk noodzakelijk is. Werkgevers zijn verplicht om werknemers gehoorbescherming te bieden bij werkzaamheden met een lawaaibelasting boven 80 dB. Werknemers zijn verplicht deze gehoorbescherming te dragen als het geluid harder is dan 85 dB.

Bron: Hoorwijzer

Bent U geïnteresseerd in een op maat gemaakte offerte voor uw bedrijf neemt u dan contact met ons op tel: 030-6963433   info@eartech.nl

informatie gehoorbescherming bedrijf

   info@eartech.nl     tel: 030-6963433

 

 

 

© 2010 - 2023 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel