Info. over gehoorbescherming.

Alle, info, informatie, over, gehoor, gehoorbescherming, oordop, otoplastiek
 

Er zijn meerdere soorten gehoorbescherming:

 

  1. Gehoorbescherming op maat (otoplastieken): is de meest luxe en comfortabele soort. Otoplastieken worden per individu op maat gemaakt, exact passend in de vorm van de gehoorgang en voorzien van een geluidsfilter dat is afgestemd op de specifieke behoefte van de gebruiker. Er zijn filters met verschillende dempingswaarden. De meeste filters dempen het lawaai maar zorgen er toch voor dat de spraakfrequentie goed verstaanbaar blijft. Hierdoor kunnen mensen in een lawaaiige omgeving met elkaar blijven communiceren. Voor muzikanten is er de mogelijkheid om 'in-ear monitor' aan te sluiten op de gehoorbescherming. Politie en beveiligingsmedewerkers gebruiken otoplastieken met een portofoonaansluiting. Bij gehoorbescherming op maat wordt vaak een flacon met ontsmettingsmiddel (Eartech Desinfect) geadviseerd. Otoplastieken gaan lang mee qua materiaal. Doordat de gehoorgang van de mens voortdurend verandert, is het mogelijk dat er na een aantal jaren toch geluid gaat 'lekken'. Dit kan simpel gecontroleerd worden door een lektest van de otoplastieken
    Het wordt daarom aangeraden om otoplastieken elke drie tot vier jaar te vervangen.

  2. Universele gehoorbescherming: Deze soort gehoorbescherming is vaak verkrijgbaar in een paddenstoelvorm en wordt vervaardigt van een flexibel materiaal dat zich kan aanpassen aan de vorm van ieder oor. Deze oordoppen zijn net als otoplastieken verkrijgbaar met filters voor verschillende toepassingen. Universele gehoorbeschermers hebben minder draagcomfort dan een otoplastiek op maat. De filterkwaliteit is echter gelijk aan een otoplastiek. Meer informatie op Eartech Uniplug.

  3. Oorproppen: Voor incidenteel gebruik zijn in de handel oorproppen verkrijgbaar zonder filters. Deze worden vervaardigd van een soort kunststofschuim of ook van propjes watten. Het geluid wordt bij deze soort niet gefilterd, de prop zelf zorgt voor de demping van het geluid. Bij de juiste toepassing rolt men de prop tussen de vingers totdat er een smalle cilinder ontstaat. Dan legt men de hand over het hoofd en pakt de oorschelp aan de andere kant vast en trekt de gehoorgang open. Daar gaat het rolletje in en het herneemt z'n omvang voor zover dat mogelijk is. Dat doet men ook bij het andere oor. Door niet de gehoorgang geheel open te trekken via de hand over het hoofd bereikt dit type oorprop niet het optimale resultaat en geeft een vals gevoel van veiligheid. Deze oorproppen zijn bedoeld om elke dag (of vaker) vervangen en weggegooid te worden.

  4. Oorkappen: een bescherming in de vorm van een beugel met twee kappen die beide oren geheel bedekken; deze soort gehoorbescherming lijkt op een grote koptelefoon. Het biedt geen tot weinig luxe en comfort, veel dragers klagen over zweten onder de oorkap. Bij gebruik van een veiligheidshelm zijn de oorkappen niet aan een beugel, maar draaibaar direct aan de helm bevestigd.

 

          Bron: Wikipedia

 

Behoeven gehoorbescherming onderhoud?
Ja, en ook hier verschillen harde en zachte doppen van elkaar. Beide soorten hebben onderhoud nodig omdat de oordoppen anders vervuild raken met zweet, oorsmeer en andere producten van het menselijk lichaam. Het gevolg van deze vervuiling is niet alleen dat de dempers hun werk minder of helemaal niet meer kunnen doen. Het leidt er ook toe dat oorsmeer zich in je oor ophoopt waardoor je ontstekingen kan oplopen. Bedenk ook even dat het gangetje er ook in zat om een drukverschil tussen de buitenlucht en het binnenoor te voorkomen en je hebt zo al drie redenen om de beschermers goed te onderhouden. Nu nog even over het verschil tussen hard en zacht. Tegenwoordig bestaat er nauwelijks nog een verschil tussen het schoonmaken van harde of zachte gehoorbeschermers. Tot een paar jaar geleden was het zo dat het materiaal waarvan de zachte beschermers werden gemaakt poreus was waardoor vervuiling in het materiaal kon doordringen en ze regelmatiger moesten worden schoongemaakt. Tegenwoordig worden de zachte doppen voorzien van een coating waardoor de doppen geen vuil meer opnemen. Om de gehoorbeschermers schoon te maken, leveren de meeste fabrikanten speciale onderhoudssetjes bij de gehoorbeschermers. Deze setjes bestaan uit een reinigingsvloeistof (Eartech Desinfect) en een haakje om de gangetjes in de dempers mee schoon te maken.

Bron: ANWB
Info@eartech.nl  Tel: 030-6963433

 

 

 

© 2010 - 2023 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel