Geluidsterkte.

Oordop, zwemdop, gehoortest, schoonmaak reinigings vloeistof, gehoor bescherming, in ear, oor, geluid meting, hertz, Hz, toon, pijngrens, nivo

De snelheid waarmee drukvariaties elkaar opvolgen is een maat voor de toonhoogte. Bij langzame drukvariaties horen we een lage toon en naarmate de drukvariaties elkaar sneller opvolgen, wordt de toon hoger. Een maat voor deze toonhoogte is het aantal drukvariaties per seconde, oftewel de frequentie (f) en wordt uitgedrukt in hertz (Hz). Een gezond (jong) menselijk gehoor kan geluiden waarnemen tussen 20 en 20.000 Hz (hoogst hoorbare frequentie neemt af met de leeftijd, bij volwassenen is dit nog circa 15.000 Hz). Niet alle frequenties zijn echter even goed hoorbaar. Het menselijke gehoor is minder gevoelig voor lagere tonen.

Zoals de frequentie de toonhoogte bepaalt, zo bepaalt de amplitude van de luchtdrukvariaties het geluidsniveau, oftewel de geluidssterkte. De sterkte van het geluid, het geluidsniveau, wordt bepaald door de luchtdrukverschillen die het geluid op het menselijke gehoor uitoefent. De luchtdrukvariatie wordt uitgedrukt in Pascal (Pa). De uitdrukking in decimale cijfers zou niet erg praktisch zijn: de gehoorgrens is 0,00002 Pa, de pijngrens 200 Pa. Voor een eenvoudiger weergave wordt het geluidsniveau uitgedrukt in een logaritmische schaal met als eenheid: decibel (dB). De decibelschaal begint bij de gehoordrempel =  0 dB. De `pijngrens` bedraagt 140 dB. Een normaal gesprek bedraagt ongeveer 60 dB. De grens wanneer de geluiden schadelijk worden ligt bij 80 dB, vanaf 80 decibel wordt er aangeraden om goede gehoorbescherming te dragen.
Wilt u meer informatie over de juiste gehoorbescherming kijk dan op:

http://www.eartech.nl/c-755000/gehoorbescherming/

Omdat de decibelschaal logaritmisch is, moeten geluidsdrukniveaus van verschillende geluidsbronnen op logaritmische wijze bij elkaar worden opgeteld om het resulterend geluidsdrukniveau te verkrijgen. De subjectieve beleving van de mens van geluidsdrukniveaus wijkt af van de objectieve metingen. Ook al betekent een verschil van 3dB een halvering of een verdubbeling van de geluidsdruk. De mens ervaart dit slechts als een ‘waarneembaar’ luidheidsverschil. Een verschil van 10 dB wordt pas ervaren als een halvering of verdubbeling van de geluidssterkte.

Een geluidsmeter meet de sterkte van een geluid van verschillende toonhoogtes even sterk, mits de geluidsdruk in al die toonhoogtes even groot is. Maar voor het menselijke oor klinken bijvoorbeeld lage tonen zachter. Daarom worden gemeten geluidsniveaus vaak gecorrigeerd met een filter dat het menselijke oor beter representeert: het A-filter, zodat het geluidsniveau wordt uitgedrukt in dB(A) als gewogen eenheid.


geluidssterkte eartech oordoppen

info@eartech.nl

© 2010 - 2024 Eartech gehoorbescherming Nederland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel